Piinaako ylivireys useasti?
Mitä tarkoittaa ylivireys? Miten tunnistaa onko itse ylivirittynyt? Ja jos on, niin milloin siitä ei ole enää hyötyä itselle?
Lyhyesti kerrottuna ylivireys on tietynlainen stressitila kehossa. Keskushermostomme käy silloin ylikierroksilla. Voisi kuvailla, että kuuluisaa kaasujalkaa vipattaa tai se on jo täysin pohjassa. Pieninä annoksina se on hyväksi meidän suorituskyvyllemme. Saamme asioita tehdyksi.
Mutta jos emme palaudu siitä tai ylivirittynyt tila jatkuu liian pitkään, se alkaa haittaamaan kehomme terveyttä ja aivojen toimintaa. Tyypillisimpiä tuntomerkkejä liian kauan ylivirittyneessä tilassa ovat muun muassa:
- malttamattomuus hengähtää tai tauottaa tekemistä
- jätetään aterioita väliin
- sydän lyö tiheää ja verenpaine kohoaa
- ollaan ärtyisiä
- mitään muuta ei pysty ajattelemaan kuin käsillä olevaa suoritettavaa asiaa
- on haastavaa olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa
- unen laatu heikkenee tai hankaloittaa nukkumista
- tehdään kymmenen asiaa yhtä aikaa ja mikään ei tule valmiiksi
- vaikeus priorisoida asioita
Tärkeää olisi opetella tunnistamaan itsessä, milloin ollaan liiallisen ylivireyden puolella ja harjoitella palautumaan niistä takaisin. Jos päivät menevät aamusta iltaan tukka putkella ja viimeiset sähköpostit lähtevät vielä klo 24 yöllä, et todennäköisesti ole päässyt palautumaan päivän aikana juuri ollenkaan. Miten sitten lisätä palauttavia hetkiä hektiseen arkeen?
Kalenterointi on yksi keino pitää hallinnassa oma tekeminen. Merkitse kalenteriin lounas ja pieniä taukoja pitkin päivää, todennäköisesti tulet niitä pitämään tai ainakin harjoittelet sitä kohti. Tai oletko ikinä kokeillut To do- listoja. Kun saat mielestäsi ”pois” kaikki tekemättömät asiat, sinulla on helpompi priorisoida asiat ja alkaa niitä tekemään yksi kerrallaan.
Syvähengitys on yksi tehokkaimmista keskushermoston säätelykeinoista. Akuutissa tilanteessa se rauhoittaa hermostoa. Syvähengitys aktivoi suoraan vagushermoa, joka on parasympaattisen eli rauhoittavan hermon tärkein hermo. Tässä nopea ohje mitä voit suosia keskellä kiirettä:
- hengitä keuhkot täyteen ilmaa ja hengitä ulos. Uloshengityksen pitäisi olla puolet pitempi kuin sisäänhengityksen. Esimerkiksi sisäänhengitys 2 sekunnin ajan ja uloshengitys 4 sekunnin ajan. Tee harjoitusta vaikka 30 sekunnin ajan.
Jos tunnistat itsessäsi, että ajaudut helposti yliviririttyneeseen tilaan ja et oikein osaa sieltä palautua takaisin, niin aloita suunnittelemalla pala palalta omaa arjen rytmiä ja kalenteroi ne. Mieti mikä olisi naurettavan helppo asia toteuttaa. Olisiko se, että läppäri menisi kiinni viimeistään klo 21. Vai merkkaatko itsellesi lounaan kalenteriin? Voisiko meidän ryhmäliikunnasta löytyä kehon ja mielen rauhoittavia tunteja päivään? Tai jos haluat juuri sinulle räätälöityä tukea saada arki, palautuminen ja liikunta tasapainoon, niin silloin ole suoraan yhteydessä minuun. Veloituksettomassa konsultaatiossa voimme kartoittaa tilannettasi ja keskustella miten minä voisin olla juuri Sinulle avuksi.
Muista, että pienestä purosta kasvaa iso joki.
Rauhoittavin terveisin
Personal Trainer Heidi Kaaresto
Lähteet:
https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/artikkelit/vagushermot-isossa-roolissa-stressinhallinnassa/#9458eaec
Itsensä johtaminen, Laurea ammattikorkeakoulu, Sanna Kinnunen ja Sanna Jämsén